Donckers.nl op Facebook

Oedeemtherapie

De definitie van oedeem is: een abnormale ophoping van weefselvocht.
Oedeem oftewel lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Dit laatste komt vaker voor dan het eerste. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfsysteem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Ze zijn te vergelijken met een groot kruispunt. Wanneer het kruispunt opgebroken is of afgesloten door het verkeer ontstaan er files op de wegen er naar toe. Het lymfvocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren. Daarbij is druk in de weefsels van ons lichaam een belangrijk gegeven.

Er zijn twee verschillen typen:
    primair = aangeboren
    secundair = na een aandoening, bijvoorbeeld operatie of bestraling.

Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit, het veroorzaakt vaak pijn en er kunnen ontstekingen ontstaan. De meeste mensen hebben wel eens een zwelling, bijvoorbeeld na het stoten van de knie. Er komt dan meestal een blauwe plek, wat een kapot bloedvat aanduidt. Daarbij komen er allerlei stoffen vrij waardoor er een zwelling ontstaat op basis van vocht. Ook dit is een vorm van oedeem. Daar de omstandigheden van vochtafvoer hierbij meestal goed zijn, verdwijnt dit na een paar dagen.
Maar wanneer er een groter trauma plaats heeft gevonden, zoals een operatie, dan zijn er lymfknopen of -vaten beschadigd en moet het vocht een andere weg zien te zoeken. Die weg wordt gestimuleerd door de therapie.

De therapie.
De therapie bestaat uit manuele lymfdrainage, wat een soort massage is die het vochtafvoerende systeem bevordert.  Door het hele lichaam zitten die lymfvaten en wanneer er een paar kapot zijn, zorgt de therapie ervoor dat het vocht omgeleid wordt. Net zoals in het verkeer. Voor beide geldt weer, geduld is een schone zaak. Het duurt dus even eer er een blijvend resultaat is. Eén behandeling kan al wel een verschil maken en om dat te houden wordt er meestal compressietherapie gegeven, denk aan zwachtelen. De omvang van ledematen wordt gemeten voor de behandeling (soms ook erna) en wanneer alles stabiel is eindigt de therapie uiteindelijk in het aanmeten van een elastische kous. Dit gebeurd door iemand anders.

De nazorg.
Hierna volgen nog een aantal controlesessies en worden oefeningen en leefregels meegegeven.
Ook deze leefregels zijn belangrijk voor het verdere verloop van de klachten. Zoals voor meerdere klachten geldt: hoe beter je op jezelf let, hoe minder hinder zal hiervan worden ondervonden.

Lymftaping.
Lymfe is een helder vocht dat circuleert in en rondom de weefsels van het lichaam. Via lymfevaten en lymfeknopen worden afvalstoffen uit de weefsels gevoerd. Lymfoedeem ontstaat wanneer de transportcapaciteit voor de afvoer van de lymfe niet toereikens is. Dus als er sprake is van mechanische insufficiëntie.

Mediacal taping is uitermate geschikt om lymfdrainage te stimuleren. De tape wordt aangebracht op het afvoergebied van de desbetreffende oedemateuse ledematen. Deze speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid. Door de elastische tape van boven naar beneden (van proximaal naar distaal) aan te leggen en tijdens dit aanleggen het lichaam zodanig te positioneren zodat de tape op rek is, wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De tape moet worden aangelegd volgens de anatomie van de lymfebanen. De tape tilt de huid een beetje op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Er ontstaat een vermindering van de druk op de bloedvaten. Bovendien wordt de tape een geleider voor het bindweefvocht.

Medische Fitness bij oncologie patienten (mn borstkankerpatienten) 
Vrouwen zijn na borstamputatie, bestraling of chemo vaak bang om te sporten.
Dat is niet nodig, want fitness is veilig en zeker voor deze groep mensen die een verhoogd risico hebben, een must.
Het kan zijn dat u van de behandeling een dikke arm/borst heeft overgehouden door stuwing van lymfoedeem.
Dit komt doordat de lymfknopen, welke normaal gesproken zorgen voor het afvoer van vocht, bij de operatie vaak verwijderd worden en door beschadiging van de lymfvaten door bestraling.
Dit veroorzaakt, naast een pijnlijk litteken bij de borst ook een pijnlijke dikke borst- arm-vingers. Dit leidt vaak tot vermijdingsgedrag: men gaat de arm steeds minder belasten. Dat is jammer want juist bewegen van de arm en lichte krachttraining verbeteren de functie van de arm. 
 
Waarom medische fitness?
Fitness geeft

 • Sneller herstel
 • Meer energie
 • Verlaging van het gezondheidsrisico
 • Verbeterde lymfafvoer
 • Minder depressiviteit
 • Verbetering van de algehele belastbaarheid
 • Verbetering van kwaliteit van leven 

Hoe ziet uw behandeling eruit?
Er worden in eerste instantie een aantal testen gedaan door uw fysio-oedeemtherapeut.

 • er wordt gekeken naar de schouderfunctie
 • bij littekens en brandwonden (van de bestraling) wordt er eerst gestart met release technieken en (lymf)tape
 • Bij oedeem wordt er lymfedrainage uitgevoerd
 • er wordt aandacht besteed aan een goede en actieve houding
 • combinatie van cardio en -weerstandtraing, de training is bij voorkeur in groepsverband

Bron: oedeemtherapievodder.nl

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op via ons centraal telefoonnummer: 0162-682799.
U kunt ook een email sturen naar fysiotherapie@donckers.nl