Donckers.nl op Facebook

Manueel therapie

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, van de nek, van de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld.
 
De manueeltherapeut verhelpt functiestoornissen van het gewricht door toepassingen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rondom een een gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met een gedoseerde impulstechniek. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. ( in de volksmond: 'kraken'). Over het algemeen zijn deze technieken niet pijnlijk. De opleiding voor manueeltherapeut duurt vier jaar en is een verbijzondering binnen de fysiotherapie.

Wanneer manueeltherapie?
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker. Enkele voorbeelden:

  • hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;   
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
  • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak. U kunt overleggen met uw huisarts of specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is. In dat geval kunt u alleen met een gerichte verwijzing door een manueeltherapeut worden onderzocht en behandeld. 

Zie: http://www.nvmt.nl/  

Zie: www.manueeltherapeut-info.nl

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op via ons centraal telefoonnummer: 0162-682799.
U kunt ook een email sturen naar fysiotherapie@donckers.nl