Donckers.nl op Facebook

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen.

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie-arts, of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige). De bekken-fysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren.

Problemen in de bekkenbodem?
Het vooroordeel bestaat dat dit enkel bij vrouwen voorkomt, echter niets is minder waar. Ook mannen hebben een bekkenbodem die problemen kan geven zoals: pijn in de penis of bij de anus, vaak plassen, nadruppelen, moeilijk opgang komen van het plassen, obstipatie, erectiestoornissen en urineverlies na een prostaatoperatie.
De klachten zijn vooral erg vervelend voor u. Problemen in de bekkenbodem is een onderwerp waar men meestal uit schaamte niet zo makkelijk over praat. Sommige mensen gaan minder snel de deur uit of stoppen met sporten. Toch het zijn klachten die vaak heel goed te behandelen zijn, want na bekken-fysiotherapie kunnen de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

De oplossing
De bekkenfysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van de bekkenbodemklachten. Tijdens de behandeling en in de advisering en begeleiding komt het volgende aan de orde:

  • informatie functie van de bekkenbodem en de (vermoedelijke) oorzaak van de klachten
  • advies en instructies over ademhaling, houding en beweging, drink- en toiletgedrag
  • leren bewust aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren
  • leren bewust de bekkenbodemspieren te gebruiken tijdens de dagelijkse activiteiten.

Het doel van de bekken-fysiotherapeutische behandeling kan bijvoorbeeld zijn: het bewust worden van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren of een goed toiletgedrag opnieuw aanleren. De behandeling bestaat uit oefeningen waarbij indien nodig en gewenst, gebruik kan worden gemaakt van meetapparatuur. Met EMG-meting wordt de spierspanning van de bekkenbodemspieren gemeten en daarmee kan de spierfunctie beoordeeld worden.
Zie: http://www.incontinentie.pagina.nl/
Zie: http://nvfb.fysionet.nl/

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op via ons centraal telefoonnummer: 0162-682799.
U kunt ook een email sturen naar fysiotherapie@donckers.nl