Donckers.nl op Facebook

Direct een afspraak maken ?

Donckers Fitplan

Kwaliteit staat voorop!

PlusPraktijk HKZ iso 9001
Het moet duidelijk zijn welke kwaliteit wij u mogen geven. Wilt u weten hoe wij dit borgen?
Lees dan hier verder
 

Gratis sportspreekuur !

Wij bieden sporters een gratis sportspreekuur aan. Heeft u fysieke klachten tijdens en/of na het sporten? Met een goede diagnose van één van onze specialisten kan veel leed voorkomen worden.

Lees hier verder hoe wij u kunnen helpen.
Specialisaties van Praktijk Donckers

Oedeem Therapie volgens Vodder

Oedeem Therapie volgens Vodder

Historie Oedeemtherapie (Manuele Lymfdrainage.  

De originele methode van manuele lymfdrainage werd ontwikkeld door Emil Vodder (PhD) en zijn vrouw, Estrid Vodder (ND) in de jaren 1930. Emil Vodder werd geboren in Kopenhagen op 20 Februari 1896. Hij studeerde biologie, mineralogie en botanie aan de Universiteit van Kopenhagen, alwaar hij medicijnen, cytologie en microscopie begon te studeren. Vroeg in zijn studiejaren werd hij ook geïnteresseerd in fysiologische geneeskunde.   Emil moest zijn medische studies beëindigen tegen het eind van het 8e semester omdat hij malaria opgelopen had. Na herstel werd hij niet meer toegelaten om zijn medische studies af te maken.  In 1928, verleende de Universiteit van Brussel Emil de titel PhD, vanwege zijn proefschrift over Historische Kunst. In 1933, verhuisden Vodder en zijn vrouw naar Parijs, waar ze hun biologische studies vervolgden. Ze wijdden hun tijd met name aan de anatomie en fysiologie van het lymfsysteem. In een grote anatomische atlas vond Vodder een collectie prachtige koper gravures door de anatoom SAPPEY (Description et iconographie des vaisseaux lymphatique concideres chez l’homme et de les vertebres, Paris 1885). Deze gravures waren de fundamentele basis voor een systematische en duidelijke werkmethode, welke Emil Vodder uitwerkte op intuïtie en vele praktische trainingen. Een compleet nieuwe manuele techniek was noodzakelijk welke uitgevoerd werd met pompende, cirkelvormige bewegingen en een lichte druk, om hyperaemie te vermijden onder alle omstandigheden. In 1936 presenteerde Vodder zijn methode aan de wereld als manuele lymfdrainage ad modum Dr. Vodder, tijdens een congres in Parijs.  

Pas aan het begin van de jaren ’50 ontving Vodder uitnodigingen van Europese landen om zijn techniek te onderwijzen. Aan het begin van de 60er jaren hoorde een Duitse algemeen arts, Dr. Asdonk, van Vodder en werd geïnteresseerd in deze methode. Therapeuten hebben veel te danken aan Dr. Asdonk. Als arts erkende hij het belang van Vodder’s methode en gaf ons de eerste lijst van indicaties. Lymfoedeem – zoals we het vandaag de dag kennen en behandelen – was geen indicatie in die tijd.  In 1966 kwamen Günther en Hildegard Wittlinger voor het eerst in contact met Dr. Vodder. Vodder, Asdonk en Wittlinger richtten de Vereniging voor Dr. Vodder’s Manuele Lymf Drainage op in 1967. Wittlinger en Vodder openden ook de eerste Dr. Vodder School in 1972 in Walchsee – Oostenrijk. Andreas Wittlinger, zoon van Günther Wittlinger, zal de cursus verzorgen.  Manuele lymfdrainage is uitgegroeid tot een veelvuldig gebruikte en toepasbare fysiotherapeutische techniek in Europa. Het is de meest voorgeschreven en toegepaste fysiotherapeutische techniek in Duitsland. Wij bieden deze originele dr.Vodder Oedeemtherapie Opleiding aan in samenwerking met de Hanze Hogeschool Groningen.  

De Dr. Vodder methode wordt in vele andere landen onderwezen, waaronder Australie, Noord-Amerika, Singapore, Japan, Nieuw Zeeland, Duitsland, Oostenrijk, Ierland en Groot Brittanie. Combined Decongestive Therapy (CDT) is een combinatie van de Dr. Vodder methode van manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressie en huidverzorging. Ademhalingsoefeningen, lymftaping, watertherapie en overige therapieën zoals low-level laser therapie en dieetadviezen kunnen ook hiertoe behoren.  Volgens de International Society of Lymphology is dit de gewenste behandeling voor lymfoedeem. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn gedocumenteerd en gepubliceerd.

Bron: oedeemtherapievodder.nl


Toon begrippenlijst